Eledone


Eledone Grimpe, 1921
Familie: Octopodidae

Aristoteles schrijft in zijn Historia Animalium (350 v.Chr.): “Er zijn twee andere [octopus soorten], één genaamd Heledone, die van andere soorten uit het geslacht verschilt in de lengte van zijn armen en met slechts één rij zuignappen, terwijl de overige er twee hebben.”. Toen Leach in 1817 het genus Eledone introduceerde zal hij zeker Aristoteles in gedachten hebben gehad omdat de vertegenwoordigers van dit genus ook maar één rij zuignappen op de armen hebben.

Eledone cirrhosa (Lamarck, 1798)
Nederlands: Kleine achtarm
Het opkrullen van de vangarmen is een plausibele verklaring voor het tweede deel van de soortnaam cirrhosa, wat gekruld betekent evenals de Engelse naam curled octopus. Het Latijnse cirrus = haarlok of krul, -osa = vol van.
Dat de soort kleiner is dan de gewone achtarm is ook in de naamgeving te vinden, zoals kleine achtarm, kleine kraak (Ned.), lesser octopus, smaller octopus (Engels), kleine Krake en kleine Oktopus (Duits). De lichte kleur van het dier gaf aanleiding tot namen als pieuvre blanche (Frans) en pulpo blanco (Spaans). De soort is rijk bedeeld aan namen, want ook elédone commune (Frans), horned octopus (Engels) en Zirrenkrake (Duits) zijn te vinden op internet.

Eledone moschata (Lamarck, 1798)
De soortnaam moschata komt van moschus (lat.) = muskus. Moschatus betekent naar muskus riekend of bij uitbreiding geurend.